Ugyebár pont karácsony után vagyok, amikor is sikerült kialudnom magam, ugyanakkor nem vittem annyira túlzásba, hogy nagyon komoly sütésekbe kezdjek - amikor is rossz szokás szerint 80%-ban követem a receptet - így úgy érzem a crumble pont jó választás volt. Többször készítettem már ezt a sütit mert röhejesen egyszerű (morzsázni mindenki tud) ugyanakkor eszméletlen illata (hála az alma-fahéj kombónak), valamint íze van (belül puha, felül ropogós), teljesen télies, már csak egy adag hó hiányzik kintről, forró tea és megvan a tökéletes téli reklám-alapanyag.
Ez most az almás változat, de kombinálhatjátok, készíthetitek más gyümölccsel is, mehet hozzá gyömbér, magvak, tálalhatjátok melegen, hideg fagylalttal, hidegen üresen, gyümölcsszósszal..Rátok bízom!:)
Amire szükséged lesz (közepes nagyságú tepsihez):
- 20 dkg liszt
- 12 dkg cukor
- 1-2 kávéskanál fahéj
- 10-12 dkg vaj
- vaj a tepsi kivajazáshoz
- Kezd az alma alapos megmosásával, a tepsi kivajazásával majd a sütő 180 C fokra történő előmelegítésével.Ezután jöhet az almák cikkekre vágása, félbe, majd megint félbe és utána cikkekre, a legjobb, ha kb 0,5-1 cm vastagok így se nem ég oda túl hamar, se nem lesz túl trutyis a sütőben.
- Kezd el szép sorban belepakolni, majd ha beletelt jöhet a második réteg, úgy hogy a kis lyukakat lehetőleg lefedd. 2-3 réteg legyen, akkor lesz jó lédús a süti.
A tetejére szórj egy kis cukrot meg fahéjat, hogy a sütés közben a rétegek közé olvadjon. - Vegyél elő egy tálat, mérd ki a lisztet, cukrot, fahéjat és keverd össze majd apró darabokban vagdosd bele a vajat a tálba.
Ezután jöhet az anyukám szavaival élve történő "macsikázás", azaz kézzel bele és szépen morzsolgatni. - Most kézzel morzsold rá, szépen elosztva az almákon, majd alufóliával fedd le és tedd a sütőbe 20 percre.
- Már csak egy kis pirítás kell, kb. még 10 perc a sütőben. Amint "mozog az egész süti" és megpirult a teteje kész is.
Remélem ízleni fog!
______________________________________________________________
Amire szerintem figyelni kell:
- Az almákat ne vágjátok túl vékonyra, mert könnyen odaég az alja.
- A grill fokozatnál tartsátok szemmel a sütit, mert nagyon hamar megég a teteje, mivel vékony a felső réteg.