"No one is born a great cook, one learns by doing..." Julia Child

mykitchenonfire

mykitchenonfire

Crumble

2015. december 28. - Mykitchenonfire

Ugyebár pont karácsony után vagyok, amikor is sikerült kialudnom magam, ugyanakkor nem vittem annyira túlzásba, hogy nagyon komoly sütésekbe kezdjek - amikor is rossz szokás szerint 80%-ban követem a receptet - így úgy érzem a crumble pont jó választás volt. Többször készítettem már ezt a sütit mert röhejesen egyszerű (morzsázni mindenki tud) ugyanakkor eszméletlen illata (hála az alma-fahéj kombónak), valamint íze van (belül puha, felül ropogós), teljesen télies, már csak egy adag hó hiányzik kintről, forró tea és megvan a tökéletes téli reklám-alapanyag.

Ez most az almás változat, de kombinálhatjátok, készíthetitek más gyümölccsel is, mehet hozzá gyömbér, magvak, tálalhatjátok melegen, hideg fagylalttal, hidegen üresen, gyümölcsszósszal..Rátok bízom!:)

img_0103.JPG

 Amire szükséged lesz (közepes nagyságú tepsihez):

- 6 nagyobb alma 

- 20 dkg liszt

- 12 dkg cukor

- 1-2 kávéskanál fahéj

- 10-12 dkg vaj

- vaj a  tepsi kivajazáshoz

  1. Kezd az alma alapos megmosásával, a tepsi kivajazásával majd a sütő 180 C fokra történő előmelegítésével.Ezután jöhet az almák cikkekre vágása, félbe, majd megint félbe és utána cikkekre, a legjobb, ha kb 0,5-1 cm vastagok így se nem ég oda túl hamar, se nem lesz túl trutyis a sütőben.img_0106.JPG
  2. Kezd el szép sorban belepakolni, majd ha beletelt jöhet a második réteg, úgy hogy a kis lyukakat lehetőleg lefedd. 2-3 réteg legyen, akkor lesz jó lédús a süti.
    A tetejére szórj egy kis cukrot meg fahéjat, hogy a sütés közben a rétegek közé olvadjon.
  3. Vegyél elő egy tálat, mérd ki a lisztet, cukrot, fahéjat és keverd össze majd apró darabokban vagdosd bele a vajat a tálba. img_0112_1.JPG
    Ezután jöhet az anyukám szavaival élve történő "macsikázás", azaz kézzel bele és szépen morzsolgatni. 
  4. Most kézzel morzsold rá, szépen elosztva az almákon, majd alufóliával fedd le és tedd a sütőbe 20 percre.
  5. Már csak egy kis pirítás kell, kb. még 10 perc a sütőben. Amint "mozog az egész süti" és megpirult a teteje kész is.

 

Remélem ízleni fog!

 

______________________________________________________________

Amire szerintem figyelni kell:

- Az almákat ne vágjátok túl vékonyra, mert könnyen odaég az alja.

- A grill fokozatnál tartsátok szemmel a sütit, mert nagyon hamar megég a teteje, mivel vékony a felső réteg.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mykitchenonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr958206468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása