"No one is born a great cook, one learns by doing..." Julia Child

mykitchenonfire

mykitchenonfire

Répatorta a The Kitchn-től

2017. március 18. - Mykitchenonfire

Tegnapelőtt kb két órán keresztül kedvemre sütögettem itthon és készítettem egy répatortát. Szerintem finom lett, bár vannak szépséghibák, amik a hiúságomat persze jobban bántottak, mint kellene - erről majd lejjebb. Mindenesetre a recept a The Kitchn oldaláról van, amit én személy szerint nagyon szeretek. Részletes, sok a tutorial és how-to cikk, szóval kezdők is elboldogulnak rajta. Egy dologgal nem számoltam csak a recepttel kapcsolatosan, mégpedig az amerikaiak és európaiak édesség iránti tűrőképessége/igénye közötti különbséggel. Nagyon édes lett a süti, mármint tényleg nagyon és szerintem (személyes vélemény!) feleslegesen. Most az eredeti receptet írom le, mert egyébként nagyon finom és minden egyéb tekintetben jó - eléggé fűszeres (és kevesebb cukorral) édes, nem száraz, hanem megvan benne a répatorta pont jó, picit ragadós állaga, ráadásul szép is - viszont legközelebb biztosan csökkenteni fogok a tortaalap cukor adagján. (Zárójelben megjegyzem, hogy az olaj adagján már most csökkentettem kb 70%-ra.)

repatorta2.jpg

Amire szükséged lesz:

Tésztához:

- 5 nagyobb répa - lereszelve

- 2 és 1/4 bögre liszt

- 2 és 1/2 teáskanál sütőpor

- 3/4 teáskanál szódabikarbóna

- 2 teáskanál fahéj

- 1/4 teáskanál szegfűszeg

- 1 csipet szerecsendió

- 1/2 teáskanál só

- 1 bögre cukor - (én ezt a cukor adagot csökkenteném)

- 1 és 1/4 bögre barna cukor

- 4 nagy tojás

- 1 teáskanál vanília kivonat

- 1 és 1/2 bögre olaj - (én ezt csökkentettem kb 1 bögrére)

- 1/2 bögre író

- 1 bögre dió - darabolva

A mázhoz:

- 2 és 1/2 bögre sajtkrém - szobahőmérsékleten

- 1 és 1/2 bögre vaj - szobahőmérsékleten, 1-2 cm-es darabokra vágva

- 2 bögre porcukor

- 1 teáskanál vanília

1) Először is melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Készíts elő 2 kerek tortaformát, az aljára tegyél sütőpapírt (vágd ki formára), oldalára nem kell, mert akkor nem nő fel a massza. Az oldalát a recept szerint sütő spray-vel kell lefújni, hogy megakadályozzuk, hogy odaragadjon, ez nálam nem volt, így én egy kis vajjal kentem be az oldalát vékonyan.

2) Hámozd meg és reszeld le a répákat.

3) Keverd össze egy nagy tálban a száraz hozzávalókat: liszt, cukrok, sütőpor, szódabikarbóna, só és a többi fűszer.

img_0205.JPG

4) Jöhet egy külön tálban a nedves hozzávalók összekeverése: először a tojások és a vanília. Addig keverd (lehet mixerrel is) amíg habos nem lesz (kb 1 perc), majd folyamatos keverés mellett mehet bele az olaj és az író - vagy annak helyettesítője, ha nincs otthon (lásd lejjebb).

5) A nedves hozzávalókhoz add hozzá a lereszelt répa felét és a magokat, majd egy spatulával jól keverd át. A répa másik felét add hozzá a száraz hozzávalókhoz és amennyire tudod keverd el - ez nagyon darabos lesz, de nem baj.

6) Most a nedves hozzávalókat öntsd a szárazhoz és spatulával jól keverd át, hogy ne maradjon csak lisztes rész.

7) A 2 tortaformába fele-fele arányba oszd el a masszát és a spatulával igazítsd el a tetejét, hogy egyenletesen süljön majd meg.

8) Mehet az előmelegített sütőbe, kb 35-40 percre, a legbiztosabb, ha ellenőrzöd egy fogpiszkálóval - megszúrod az alapot, amint nem tapad rá semmi, jöhet is ki a süti, majd hagyd hűlni vagy 10 percig.

9) Késsel fusd körbe belűlről a tortaformát a falánál, hogy, ha odaragadt is a süti, ezzel elválaszd. Tegyél egy sütőrácsot vagy nagyobb tányért a sütőformára, az egyik kezeddel nyúlj a tortaforma alá majd egy gyors mozdulattal fordítsd fejjel lefelé - így a torta fejjel lefelé kikerül a formából. Ezt ismételd meg a másikkal is, vedd le a sütőpapírokat és hagyd kihűlni teljesen kb 1 órán keresztül!

 

sut.jpg

10) Egy tálban egy kézimixer segítségével kb 5-7 percig dolgozd át a krémsajtot, amíg könnyebb állaga nem lesz, majd ezután egyszerre 1-2 darabonként adagold hozzá a vajat, miközben folyamatosan kevered tovább. A következő adag vajat csak alapos elkeverés után add hozzá. Ezután keverd hozzá a porcukrot és a vaníliát.

11) Jöhet a legjobb rész: a mázzal való dolgozás. A kevésbé szebb lapot helyezd magad elé és egy kis kenőecsettel fusd át, hogy a morzsákat leszedd róla. Most egy spatulával vagy laposabb késsel tegyél a tortalap közepére kb 1 bögrényi mázat, majd nagyon óvatosan egyenletesen a széle felé haladva kezd el kenegetni.

12) Tedd rá a második tortalapot az elsőre és a megmaradó máz kb harmadával egy vékonyabb réteget kenj el a tortád tetején, majd egy másik kisebb adaggal az oldalán, először megint csak vékonyabban rétegben. Amikor ez megvan, akkor jöhet a fennmaradó adaggal a formázás egy spatula segítségével, tetszés szerint.

Remélem ízleni fog!:)

__________________________________________________

Amire szerintem figyelned kell:

- Szépséghiba #1: A tészta ketté vágása - ez csak akkor aktuális, ha nem 2 külön sütőformában sütöd a tortát, hanem egyszerre egyben, mint én (ne így csináld!). Ez nem sikerült a legjobban, pedig youtube how-to videón próbáltam ellesni a mozdulatokat. Mentségemre szóljon, hogy életem első próbálkozása volt, viszont 1 hibát már most tudok, meg kellett volna várnom, míg teljesen kihül a tészta.

img_0229.JPG

- Szépséghiba #2: A máz. Az sajnos nem sikerült a leszebbre, finomnak finom, csak valamiért nem lett olyan habos-babos, ennek az okát még nem tudom pontosan, de kísérletezgetni fogok és majd jelentkezem - vagy, ha tudtok tippeket, azt is megköszönöm:)

- Nos nekem íróm nem volt otthon, így utánaolvastam, hogy mivel helyettesíthető. Én a joghurt+víz kombót választottam és ezzel pótoltam, de a neten több megoldást is találtok.

- Ugye ez a torta alapvetően picit ragacsos, így én a fogpiszkáló tesztet elhamarkodtam, túlságosan aggódtam azon, hogy kiszárítom, így pár perccel a kelleténél hamarabb vettem ki és nem sült át teljesen...szóval tényleg ne maradjon semmi a fogpiszkálón, max a sütési idő vége felé ellenőrizzétek picit gyakrabban.

A bejegyzés trackback címe:

https://mykitchenonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr7212345949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása