"No one is born a great cook, one learns by doing..." Julia Child

mykitchenonfire

mykitchenonfire

Spagetti a'la feltekerve

2017. szeptember 04. - Mykitchenonfire

Ezt most muszáj posztolnom mert olyan kis jól néz ki, totál azt az érzést adja az embernek - és szerintem a külső szemlélő is így gondolja - hogy wow, milyen kis fine dining megy itt kéremszépen. Pedig egy egyszerű spagettiről beszélünk - ezt a receptet ugyanis a tálalás dobja fel.  Épp emiatt szerintem nagyszerű előrántani, ha vendégek jönnek és egy picit mutogatni akarjuk főzőtudásunkat. A raguhoz a receptet a Street Kitchen oldaláról vettem, mondjuk szerintem pont a bolognai ragu az, amit bőven lehet ízlés szerint változtatni, én pl. kihagytam az angolzellert, mert nem szeretem az ízét a raguban és a tejet is csak végső sorban teszem bele - lásd lejjebb.

img_0095.JPG

Amire szükséged lesz:

- 1 nagy vöröshagyma

- 1 közepes sárgarépa


- 2 szál angolzeller

- 3 gerezd fokhagyma

- 400 g darált marhahús

- 400 g paradicsomszósz (passzírozott paradicsom)

- 1,5 dl száraz vörösbor

- 1 tk oregánó

- 0,5 tk kakukkfű

- 1 marék friss bazsalikom

- spagetti tészta

- só, bors

- olívaolaj

- 0,5 dl tej

- sajt - lehetőleg parmezán, reszelve

img_0091_1.JPG

 1) Apróra vágd fel a hagymát és a fokhagymát, a zellert, majd hámozd meg és reszeld le a répát. Vegyél elő egy nagyobb serpenyőt, majd közepes lángos melegítsd fel kb 3-4 evőkanál olíva olajat. Dobd bele a hagymát, kevergesd kb 2 percig (nem kell megbarnulnia), majd mehet utána a fokhagyma is, ezt követően pedig a répa és a zeller.

2) Kb 2 perccel később mehet rá a darálthús. Fakanállal szépen nyomogasd szét, keverd el alaposan - a lényeg, hogy át kell fehérednie a húsnak. Amikor már minden része átfehéredett, add hozzá a paradicsomszószt és a vörösbort. Vedd picit lejjebb a gázt/hőfokot.

3) Ízesítheted is sóval, borssal, oregánóval, kakukkfűvel, bazsalikommal. Szép fokozatosan, mindig kóstold meg, keverd el, hagyd állni egy picit, majd, ha szükséges ízlés szerint adj még hozzá. Főzd kb 1,5 órát, néha nézz rá és keverj rajta egyet. Ha nagyon besűrűsödik én a tészta főző-vizéből szoktam picit hozzáönteni.

img_0232.JPG

4) A sütőt melegítsd elő 180 fokra. Egy lábasban tegyél fel bőven vizet forralni, majd forralás után tedd bele a spagetti tésztát egy kis sóval és a csomagolás szerinti ideig főzd, majd szűrd le.

5) Vegyél elő egy tepsit, tegyél rá egy sütőpapírt és egy nagyon kevés olajjal olajozd be.

6) A 1,5 óra után a leszűrt tésztát keverd bele a lábasba amiben a szósz készült. Jó alaposan keverd össze, majd egy kanál és villa segítségével tekerj fel egy adagot és tedd a sütőpapírra. Ezt ismételd addig, amíg a tészta el nem fogy, a maradék szószt pedig egyenletesen oszd el a kis tésztákon. Reszelt parmezánnal szórd le és mehet is a sütőbe.

7) Nem kell sokáig sütni, 2 perc után tedd is grill fokozatra és csak addig süsd, amíg a sajt meg nem pirul.

Remélem ízleni fog!:)

__________________________________________________

Amire szerintem figyelni kell:

- Ebből az adagból nekem 6 nagyobbacska "piramis"lett, viszont az elkészült ragu kevés volt a tészta mennyiséghez. Normál esetben jó lett volna, de mivel sütőbe is tesszük, így picit kiszárítja, szóval vagy kevesebb tészta kell hozzá vagy alapvetően több szósz, mint egy szimpla főtt spagettihez. A megoldás, hogy a feltekert kis spagetti piramisokat (vagy mik ezek) még a sütés előtt öntsétek le egy kis plusz maradék szósszal, ezután jöhet a  sajt és mehet is a sütőbe.

- Ha túl paradicsomosnak érzed a szószt, vagy esetleg nagyon besűrűsödött tegyél hozzá egy kis tejet (fél dl).

- A tészta főzést célszerű úgy időzíteni, hogy ne száradjon ki, mire elkészül a szósz + lehet a vizét is felhasználod a szószhoz, ha nagyon besűrűsödött, szóval amikor már egy bő órája fő a szósz nyugodtan tedd oda a tésztát is.

- Arra a kérdésre, hogy mikor jó az olaj, én mindig feláldozok ez kis hagyma darabkát - 1-2 perc után bedobom a serpenyőbe, ha serceg akkor már jó is és mehet is bele az összes hagyma.

A bejegyzés trackback címe:

https://mykitchenonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr4912329957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása