Majdnem 10 hónapja nem blogoltam egyáltalán és több, mint egy éve alig. Sőt, nem is nagyon főztem. Ennek több oka is van, mind szakmai és nem szakmai. A nem szakmai az, hogy az előző lakásom konyháját nem szerettem. Ez nekem kulcsfontosságú, egyszerűen éreznem és szeretnem kell a konyhát amiben vagyok. (Vicc, hogy micsoda problémáim vannak, nem?) És nem, nem a méret számít...Svédországban 26 m2 volt az egész lakásunk és imádtam a mini-konyhát! Mindenesetre most esküszöm félig mosolyogva írom le, hogy igyekszem visszatérni a blogoláshoz, főzéshez, sütéshez, mindig jól esett, kikapcsolt, akkor is, ha hatalmas káoszt okozok minden egyes alkalommal, ugyanis lett egy nagyobb konyhám, sőt étkezőm is. Komolyan, ha lenne még egy konyhaszigetem is, semmi más vágyam nem is lenne - legalábbis konyha téren.
Sok korábbi angol nyelvű posztom még a svédországi életünk alatt készült, azóta annyi minden változott nálunk, de erről majd később. Viszont ott kezdtem a blogolást, így ezúttal ünnepélyesen emlékeznék Svédországra - amit mivel mással lehetne, mint a mi kedvenc vajas lazac receptünkkel. Ezt ettük reggeltől estig - kis túlzással - ugyanis a legolcsóbb hús a lazac volt! Persze azért hazatértünk után tartottunk pár lazac-mentes hónapot...jóból is megárt na.
Amire szükséged lesz:
- lazac - 1 db 1 főnek általában elég
- 3 kanál vaj
- 1 teáskanál olívaolaj (választható a vaj mellé)
- 3 fokhagyma - apróra vágva
- majoránna, rozmaring
- citrom
- só, bors
1) Mindig a lazaccal kezdek, azt fűszerezem - só, bors, majoránna és rozmaring mehet mindkét oldalára.
2) Most kell egy nagy serpenyő, olvaszd fel közepes lángon a vajat - ha már buborékol és serceg jó lesz, dobd is bele az apróra vágott fokhagymákat. (Ha egy kis darab fokhagymát előre beáldozol és beledobod biztosra mehetsz, hogy sütés hőmérsékletű e a vaj - elkezd sercegni benne). Vigyázz oda ne égesd, kavargasd 1-2 percig.
3) Mehet is rá a hal - bőrös oldallal lefelé (vagy ahol az volt, látni fogod, az mindig a sötétebb oldala). Nyugodtan csavarhatsz rá egy kis citromlevet.
4) Fontos, hogy a lazacot 8-10 percnél ne süsd tovább, elveszíti az ízét, így kb 4-5 perc után fordíthatod is a másik oldalára.
5) Tádáám, kész is. Krumplival, fokhagymás-joghurtos salátával isteni!
Remélem ízleni fog!:)
______________________________________________________________________________________
Amire szerintem figyelni kell:
- Fontos, hogy a lazac túlsütve nem lesz finom, így nagyon figyeljetek a sütési időre. Ha egy késsel óvatosan szétválasztod a húst és még sötét rózsaszínű belül az akkor nyers, ha világos rózsaszín a szín amit keresünk - akkor már kész is van!
-Könnyen letapad a serpenyőre, szóval mozgassátok egy picit és nyugodtan tehetsz még mellé vajat is!