Ez volt az első recept, amit posztoltam még a régebbi blogomra. Ez nagy szó, ugyanis fura étkezési szokásaim közé tartozik, hogy míg a rántott sajtot 20 éves korom környékén, a padlizsánt kb 26 évesen kóstoltam meg először!:) Az eredeti receptet Charlotte Pike könyvéből vettem, picit változtattam rajta. Mutatós is, finom is, szerintem jó választás vendégvárónak.
Amire szükséged lesz:
- padlizsán - 2 nagyobb
- sajt - tetszés szerinti mennyiség, reszelve lesz szükséged rá
- fetasajt vagy mozarella - tetszés szerinti mennyiség a rétegek közé
- fokhagyma - 3-4 gerezd apróra vágva
- olívaolaj - 5 teáskanál
- burgonya - 5 közepes nagyságú (elhanyagolható)
- paradicsomszósz - 2x400g
- só, bors
- oregánó, bazsalikos - 1 teáskanál
- cukor -1 csipetnyi
1) Ha szeretnéd krumplival kiegészíteni ezt a receptet - úgy laktatóbb - akkor tedd fel főzni őket sós vízben. Amint puhára főttek, hámozd meg és kb 1 cm vastag karikára vágd fel.
2) Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Mosd meg a padlizsánt, vágd le a tetejét és hosszában úgy vágd fel, hogy kb 1,5-2 cm vastag szeletek legyenek. 2 teáskanál olívaolajjal olajozd be egy tepsi alját, majd a padlizsánszeletek felfelé eső részét is (csak éppenhogy!), picit sózd, borsozd, told be a sütőbe és kb 20 percig, amíg aranybarnák nem lesznek süsd őket.
3) Fogj egy serpenyőt és közepes lángon melegíts fel kb 3 teáskanál olívaolajat. Amikor felforródosott már (ezt egy ártatlan kis fokhagymadarabbal szoktam tesztelni), mehetnek bele az aprított fokhagymagerezdek. Kevergesd, oda ne égjenek! 2-3 perc után mehet rá a paradicsomszósz, bele a só, bors, bazsalikom, oregánó ízlés szerint + egy csipetnyi cukor. Kb 10 perc alatt kész is.kóstolgasd közben és fűszerezd izlés szerint.
4) Lassan készek a padlizsánszeletek is, vedd ki őket és jöhet is a rétegezés. Egy hőálló tálba tegyél 1 réteg padlizsánt, ezt követi egy adag szósz, majd egy adag krumpli (meghámozva, felszeletelve), egy kis fetasajt vagy mozarella és kezdődhet előről a kör. Az utolsó réteg padlizsán legyen.
5) Szórd meg a tetejét egy kis reszelt sajttal és mehet vissza a sütőbe kb 20 perce. Amint látod, hogy forr a szósz és rápirult picit a sajt már kész is.
Remélem ízleni fog!:)
___________________________________________________
Amire szerintem figyelni kell:
- nálam a kis padlizsánok nem akartak aranybarnára sülni 30 perc után sem, szóval ezután célszerű picit megolajozni, grill fokozat és 3 perc alatt kész is (köszi anya!:)
- a paradicsomszósz könnyen odaéghet, szóval kevergesd - maximum közepen lángon.
- a fokhagyma még könnyebben odaéghet:)