Vicces módon északon való egy éves tartózkodásom során ismerkedtem meg a spanyol omlette spanyolok által elkészített eredeti formációjával, valamint a frittataval is, Charlotte Piké - konyhai művészetem fejlődésének szempontjából - számomra életmentő szakácskönyvének köszönhetően. Ebből a szakácskönyvből kezdtem el főzőcskézni...találó a címe: The hungry student cookbook. Szóval én ezt a vacsorának valót Svédországban, magyarként egy spanyol srác által bemutatottak, valamint egy angol nő által írt receptből összevágva hoztam létre...tudom, érdekes kombinációk sorozata, de szerintem senki nem bánja meg, ha kipróbálja.
Hozzávalók:
- 2 nagy burgonya - meghámozva és kb 0,5 cm szeletekre vágva
- 4-5 kanál olíva olaj
- 1 nagy california paprika - apróra vágva
- feta sajt - ez tetszés szerint
- 8 db nagy tojás
- 1 közepes hagyma - apróra szeletelve
- 3 db fokhagyma - apróra szeletelve
- 250 gramm bacon - apróra szeletelve
- só, bors
1.Először minden hozzávalót vágj fel apróra, majd kezd a krumplival. Fogj egy nagy serpenyőt és lassú tűzön, kb 4-5 kanál olajon kezd el sütni. Fontos, hogy ne piruljon meg, csak puha legyen. Amint ez kész, vedd ki a krumplit és rakd félre egy kicsit.
2. Egy tálban keverd fel a tojásokat, morzsold bele kézzel a feta sajtot, sózd, borsozd, majd tedd félre.
3. Ugyanazt a serpenyőt használva, 1 kanál olíva olajat melegíts fel, dobd rá a bacon-t, süsd 3-4 percig. Ezután jöhet mellé a hagyma, majd 2-3 perc után a fokhagyma, végül a paprika. Folyamatos kevergetés mellett, miután a bacon már pirul, az egészet kanalazd át a tojásos tálba.
4. Serpenyőbe tedd bele a krumplikat, úgy, hogy ellepje az alját, és öntsd rá a tojásos keveréket. Szépen egy spatulával egyengesd el, majd lassú tűzön süsd kb 15-20 percig. Időközben, miután látod, hogy kezd kicsit összeállni, a spatulával óvatosan nyúlj alá párszor, emeld meg, hogy a folyékon állag szétfolyjon és hamarabb összeálljon.
5. Miután összeállt, tegyél rá egy nagy tányért, mely lefedi, egyik kezeddel a serpenyőt fogva, másik a tányéron, egy gyors és határozott mozdulattal fordítsd rá a tányérra a frittátát, majd a tányérról szépen egyengesd vissza a serpenyőbe, így a nyers része fog most átsülni. Ennek még 5 perc kell, és kész is.
Remélem ízleni fog!
__________________________________________________________________________________________
Amire szerintem figyelni kell:
- A krumplinak nem kell megpirulnia, inkább több olajon süssétek, hogy csak puhuljon.
- A hagymának is csak pár perc kell, ne barnuljon meg.
- Az átfordítás a problémás része, ha nehéz a serpenyő, szóval gyors mozdulat legyen. A biztonság kedvéért arra a kezedre, amivel a tányért fogod tegyél rá egy kendőt, nehogy megégesd.