Ezer meg egy éve, de legalább. Csomó kifogásom indokom van, hogy miért nem főztem/sütöttem eddig. Kezdődött azzal, hogy hazaköltöztünk Svédországból, átváltottam az angolról a magyar blogra, majd jött a munkakeresés, lakáskeresés, egyik sem volt egyszerű (szép dolog 27 évesen 2 hónapig húgodék kanapéján élni:) így se időm, se kedvem nem volt. Aztán meg azért nem volt időm, mert elkezdtem dolgozni,... de tényleg, semmi. Mondom én, hogy rengeteg indokom van. Úgy örülök, hogy végre itt vannak az ünnepek és süthetek egy kicsit. Olyan rég sütöttem, hogy a legelején eszembe sem jutott a blogom...szörnyű. Sőt még szörnyűbb, hogy a blogok közti ugrálások miatt rá kellett keresnem, hogy most melyik oldalon is csinálom én ezt, melyik oldalon is él. (nem túl szép, tudom).
Ugyanakkor most újrakezdem. Nem fogadalom, mert hülyeségnek tartom az újévi fogadalmakat. Tipikusan az, hogy megtelnek a fitness-termek az első 27 napra kb...igyekszem újra sütni-főzni, mert jólesik és kikapcsol.
Na, de nem írok már ennyit, ez a gesztenyés krémes sütemény nagyon finom, nem is nehéz, 'Edit konyhájából' van a recept, melyet az anyukám egy ismerőse ajánlott. Mutatós, remélem jól sikerül.
Amire szükséged lesz:
A piskótához (ez egy egyszerűbb piskóta recept, általában nem ezt használom):
- 6 tojás
- 6 evőkanál liszt
- 6 evőkanál cukor
- fél tasak sütőpor
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- fél dl olaj
A krémhez:
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 20 dkg cukor
- 3 dl tej
- 20 dkg vaj
- 50 dkg gesztenyemassza
- 20 ml rumaroma (opcionális)
A habhoz:
- 5 dl habtejszín
Étcsoki a tetejére.
- Elsőként én a pudingot készíteném, mert ki kell hűlnie. Kis edénybe szórjátok bele a pudingport, cukort, rá a tejet és közepes lángon kevergessétek addig amíg be nem sűrűsödik, ez kb 5-8 perc. Vigyázz oda ne égesd. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
- Ezután jöjjön a piskóta. Kis tálba szitáld bele a lisztet és a kakaóport - fontos a szitálás, nem urizálok, tényleg (természetesen ettől függetlenül kihagytam).
Egy nagyobb tálban verd fel a habverővel az egész tojásokat a cukorral habosra keverjük. Majd ehhez 2-3 részletben adjátok hozzá a lisztes alapot + az olajat. Folyósabb állagú, mint egy általános piskóta, fakanállal óvatosan keverjétek és ne sokáig.
- Egy tálban villával törjétek fel a gesztenyemasszát, mehet hozzá a felhabosított vaj, a kihűlt puding, majd keverjétek össze kézi mixerrel. Akkor jó, ha sűrű és nem folyik.
- Végül a letisztított mixerrel keverd fel a habot amíg jó kemény nem lesz és nem folyós.
- Ha kész a piskóta, akkor első réteg a gesztenyemassza, majd arra rá a felvert hab, szépen, ügyesen elsimítva és reszel rá egy kis étcsokoládét.
Remélem ízleni fog!
_______________________________________________________________________
Amire szerintem figyelni kell:
- A puding alja gyorsan oda tud égni, szóval max. középhőfokon főzzétek.
- Piskótát kb. 20-30 percig süssétek, 20 perc után szúrjatok bele egy kis tűt/kést, és ha nem ragad rá semmi, kész is. Ne vegyétek ki egyből a sütőből, hanem csak az ajtót nyissátok ki, hagyjátok ott 10 percig különben összeesik.
- Habosra keverés azt jelenti, hogy legalább 10 percig kell keverni egy normális piskótánál, jelen esetben tekintettel az egyszerűbb receptre, azt mondanám, hogy 5 percig mindenképpen keverjétek a mixerrel.